Φιλαρμονική

Η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου ιδρύθηκε περίπου τη δεκαετία του 1930 επί Δημαρχίας Λεωνίδα Καλβοκορέση. Τα πρώτα όργανα για τη λειτουργία της τα δώρισε ο εφοπλιστής Σταύρος Λιβανός.

Αρχιμουσικοί, έχουν διατελέσει ο απόστρατος Ταγματάρχης Στρατιωτικής μουσικής Αριστείδης Καρδαμίτσης. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει ο Περικλής Πλακωτάρης, ο Σταύρος Χυτήρης και ο Περικλής Πλακωτάρης., ο Στέλιος Παντελογιάννης και ο Στέργιος Νεαμονιτάκης.Από το Φεβρουάριο 2014 αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής τελεί η Ευγενία Βορριά.

Έχει συνεργαστεί με τη στρατιωτική μουσική της 96 ΑΔΤΕ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την κλασική  ορχήστρα του μουσικού σχολείου Χίου, με τη Φιλαρμονική Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού καθώς και με τα χορευτικά συγκροτήματα του ΜΕΟΘ και των Νηρηίδων με Χιώτες τραγουδιστές μουσικούς και καλλιτέχνες καθώς και χιώτικες σχολές μοντέρνου και κλασικού χορού….

Κατά την περίοδο του σχολικού έτους, λειτουργούν στη Φιλαρμονική ομαδικά τμήματα εκμάθησης πνευστών και κρουστών οργάνων, καθώς και θεωρητικών μαθημάτων, με σκοπό τη μουσική διαπαιδαγώγηση αυτών που θέλουν να ασχοληθούν με την τέχνη της μουσικής για να ενταχθούν στη μπάντα του Δήμου.

Σήμερα, η Φιλαρμονική απαρτίζεται από 11 μόνιμα μέλη, από εθελοντές επαγγελματίες μουσικούς και από μαθητές της. Η Φιλαρμονική Χίου μετά από πολλές δεκαετίες που στεγαζόταν στο υπόγειο του δημαρχείου, από τον Απρίλιο του 2017 στεγάζεται σε ανεξάρτητο κτίριο επί της οδού Δημοκρατίας.

Στοιχεία Επικοινωνίας
  • Έναρξη Λειτουργίας: 1930
  • Διεύθυνση: Δημοκρατίας, 82131, Χίος
  • Τηλ:  +30 22713-50047
  • Fax: –
  • e-mail: athlitismos_np@chios.gov.gr