Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Καλλιμασιάς

Το 1995 το μουσείο έκανε τα πρώτα βήματα. Προοδευτικοί φίλοι μάζεψαν απ΄την Καλλιμασιά και την Κοινή κάποια αντικείμενα. Αυτά ήταν αρκετά για την πρώτη έκθεση του μουσείου που έγινε στο γραφείο του Διευθυντή του Λυκείου και εμπνευστή του μουσείου, κυρίου Γιάννη Κολλιάρου. Μήνα με το μήνα τα αντικείμενα πλήθαιναν και το υπόγειο του Γυμνασίου, με επιφάνεια 550 τ.μ θεωρήθηκε ο κατάλληλος χώρος. Εκεί στεγάστηκε το μουσείο.

Εθελοντές, με οικονομική ενίσχυση, της Νομαρχίας, του Δήμου, φορέων και ιδιωτών και σύμφωνα με τα δεδομένα του χώρου, διαμόρφωσαν το μουσείο. Κατασκεύασαν δηλαδή ένα παραδοσιακό πετρόχτιστο χωριό με σπίτι, «λουτρουβειό» (ελαιοτριβείο), «ρεμπικαριό» (αποστακτήριο ούζου). τσαγκαράδικο, ραφτάδικο, «ατσιγγαναριό» (σιδηρουργείο), καφεκουρείο, αλευρόμυλο, μαραγκούδικο, αλώνι, χωράφι …

Σήμερα το μουσείο υπάγεται στο Δήμο Χίου (Ν.Π.Δ.Δ) και εκθέτονται αντικείμενα και εργαλεία περισσοτέρων από τριάντα πέντε επαγγελματιών και δραστηριοτήτων των κατοίκων του νησιού μας. Τα εκθέματα στο μουσείο (δωρεές από όλα τα μέρη της Χίου) είναι γύρω στις έξι χιλιάδες, και περιλαμβάνει μια από τις πλουσιότερες συλλογές αντικειμένων ανάμεσα στα υπόλοιπα μουσεία της Ελλάδας. Θεωρείται από τα καλύτερα λαογραφικά μουσεία της χώρας.

Στοιχεία Επικοινωνίας
  • Έναρξη Λειτουργίας: 1995
  • Διεύθυνση: Καλλιμασία, 82100, Χίος
  • Τηλ:  –
  • Fax: –
  • e-mail: athlitismos_np@chios.gov.gr